Espanya, al top europeu de dades obertes

L’estat empata en segona posició amb Irlanda i Polònia i lidera la categoria d’impacte i reutilització de la informació

Categories:

Redacció

Els deures pendents de l'Estat són millorar els seus portals de dades obertes
Els deures pendents de l'Estat són millorar els seus portals de dades obertes | Mikael Blomkvist (Pexels)

L’Estat espanyol és el segon país a Europa amb més maduresa en l’entorn de les dades obertes, d’acord amb el darrer informe del portal europeu de dades obertes. D’acord amb l’Open Data in Europe 2021, Espanya es troba només per darrere de França i empatada amb Irlanda i Polònia, amb una puntuació del 95%.

L’estudi, que es realitza des de 2015, analitza quatre factors de cadascun dels 27 països de la Unió Europea: les polítiques, els portals, l’impacte i la qualitat. L’Estat espanyol és colíder a Europa amb una valoració del 100% en la categoria d’impacte, que valora la consciència estratègica i els impactes polítics, socials, mediambientals i econòmics de les dades obertes. Per contra, el portal web és la seva pitjor característica, amb una puntuació del 83% i la dotzena posició en el rànquing europeu. En aquest apartat es té en compte el subministrament de dades i les característiques, ús i sostenibilitat de la web. En les altres dues categories, Espanya és cinquena en termes de qualitat, amb una valoració del 91%, i onzena en polítiques, amb un 96%.

A escala europea, França és la gran líder europea, amb la primera posició en tres de les quatre característiques i la segona en la restant. El país governat per Emmanuel Macron ha experimentat un creixement notori, ja que el 2020 ocupava la tercera plaça. Irlanda i Polònia també destaquen en impacte, com l’Estat espanyol, però s’hi diferencien per uns millors portals. A la cua de la classificació trobem Geòrgia, l’estat amb la valoració més clarament negativa, només del 17%. Eslovàquia (50%), Malta (51%), Montenegro (53%) i Bèlgica (55%) són la resta de països de la part baixa del rànquing.

Etiquetes