ForestHEAT, la plataforma gironina per gestionar la biomassa

L’eina, destinada a ajuntaments i a empreses proveïdores, permet monitorar el consum energètic i la petjada de carboni de les calderes

Categories:

Redacció

L'eina s'ha testejat en 24 municipis gironins i preveu estar 100% operativa a finals de 2021
L'eina s'ha testejat en 24 municipis gironins i preveu estar 100% operativa a finals de 2021 | Diputació de Girona

El 65% de la superfície de Catalunya està coberta per àrees forestals, un fet que incentiva l’ús de la biomassa generada pels boscos com una font d’energia renovable, sostenible i de proximitat. Per tal de facilitar la gestió de les calderes que operen amb aquests materials, la Diputació de Girona s’ha aliat amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) per crear ForestHEAT, una plataforma digital que permet consultar les dades sobre el consum energètic de cada instal·lació.

ForestHEAT permte consultar informació com la quantitat d’energia tèrmica que consumeix cada instal·lació de biomassa, quins subministraments utilitzen, quina petjada de carboni generen o quins costos econòmics comporten. La plataforma està adaptada de manera que totes aquestes dades es presentin en forma de gràfics i informes que facilitin la seva comprensió. En un principi, l’aplicació està destinada a ajuntaments i empreses subministradores de biomassa i serveis energètics, de manera que aquesta informació no està a disposició de la ciutadania, però els consistoris tenen la potestat d’obrir les dades si així ho decideixen.

L’eina va començar a produir-se a finals de 2019 i actualment es troba en les darreres etapes del seu desenvolupament, amb la previsió d’entregar una versió totalment operativa a finals de 2021. La primera versió de ForestHEAT s’ha testejat a 24 municipis de comarques gironines, per als quals s’està fabricant principalment aquesta plataforma, però la voluntat dels seus creadors és estendre el servei a tota Catalunya.