El Govern reconvertirà els peatges en desús de la C-32 i la C-33 en plantes fotovoltaiques

La mesura s’aplicarà el 2023 i permetrà que la xarxa viària catalana sigui energèticament autosuficient

Categories:

ACN

La instal·lació de les noves plantes fotovoltaiques permetrà generar 20.000 MWh anuals
La instal·lació de les noves plantes fotovoltaiques permetrà generar 20.000 MWh anuals | Quang Nguyen Vinh (Pexels)

 El Departament de Territori i Sostenibilitat invertirà 8,5 milions d’euros en la transformació de les platges dels antics peatges de la C-32 i la C-33 en grans plantes fotovoltaiques. La superfície ara en desús, ubicada entre Vilassar de Mar, Arenys de Mar, Santa Susanna i Mollet del Vallès, té unes dimensions d’11 hectàrees, un espai que permetrà generar 20.000 MWh anuals. El Vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, assegura que l’electricitat verda resultant de les noves instal·lacions servirà perquè tota la xarxa viària catalana sigui energèticament autosuficient.

La previsió del Govern és redactar el projecte l’any vinent i posar-lo en marxa el 2023. Serà en aquest procés quan es defineixi exactament com seran les plantes de generació d'energia verda. Puigneró apunta que podrien ser marquesines elevades amb zona d'aparcament a la part inferior, tot i que també s'estudiarà la possibilitat d’instal·lar electrolineres en alguns punts si es demostra que hi ha "excedent" d'energia.

En aquest sentit, un estudi del propi Departament de Polítiques Digitals i Territori apunta que les àrees afectades per l'alliberament dels peatges tenen un gran potencial fotovoltaic, ja que estan connectats a la xarxa elèctrica i les seves condicions són "òptimes" per a la generació d'energia solar. Les plaques que s'instal·laran d'aquí a dos anys a l'espai dels antics peatges preveuen estalviar 5.000 tones de CO2, una xifra equiparable a treure prop de 3.000 vehicles diaris als accessos de Barcelona.