Barcelona, segona ciutat intel·ligent de l’Estat espanyol

La capital catalana destaca pel pla de mobilitat i transport, per la planificació urbana i pel seu posicionament com a ‘hub’ a Europa

Redacció

Barcelona destaca com a pol tecnològic i econòmic a Europa i al món
Barcelona destaca com a pol tecnològic i econòmic a Europa i al món | CC0

Barcelona es troba entre les ciutats més intel·ligents de l’Estat espanyol. La capital catalana ocupa la segona posició, superada només per Madrid. Ambdus urbs se situen en el 25è i 26è lloc de l’Índex Iese Cities in Motion 2020, un rànquing on Londres manté el lideratge.

Barcelona, en segon lloc respecte les 10 urbs destacades d’Espanya, compta com a elements positius el seu pla de mobilitat i transport, i el de planificació urbana. Els experts també avalen la implantació de tecnologies receptives al teixit urbà i la seva consideració com a centre cultural, econòmic i financer a Europa. Destaquen també el lideratge en vehicles elèctrics registrats en comparació amb la resta de l’Estat.

Madrid, que perd una posició respecte l’any anterior, destaca pel sistema de mobilitat i transport i per la projeció internacional. L’Índex Iese Cities in Motion 2020 ha valorat positivament el desenvolupament urbà sostenible mitjançant el pla de qualitat de l’aire Madrid 360, la qualificació com a àrees per a vianants del centre i les ajudes per substituir els vehicles contaminants.

Les altres ciutats espanyoles són València (60), Parlma de Mallorca (78), Sevilla (81), Màlaga (82), Saragossa (86), La Corunya (102), Múrcia (104) i Bilbao (108).

Projecció i capital humà

La projecció internacional i el capital humà són les fortaleses de Londres, que ratifica la seva posició com a ciutat intel·ligent. No obstant això, la seva puntuació encara es pot millorar en les àrees de medi ambient i cohesió social.

Al segon lloc de la classificació s’hi troba Nova York, on destaca per la seva economia. Els Estats Units inclouen fins a nou ciutats en les 10 primeres posicions de l’informe gràcies a aquesta àrea. També treuen bona puntució en planificació urbana, mobilitat i transport, mentre que la cohesió social encara es troba com un àmbit pendent de millorar.

Tanca el podi la capital francesa. París treu bona nota en mobilitat i transport, així com en projecció internacional i capital humà, però pot millorar en governança, medi ambient i cohesió social.

Aprofitar el context de crisi

Els autors de l’informe de Iese apunten que la covid-19 ha de ser una oportunitat per repensar les estratègies urbanes per facilitar la recuperació econòmica i l’adaptació als canvis de les societats. La resiliencia i la col·laboració entre els àmbits privat i públic han de ser les eines per construir el nou paradigma de ciutats eficients.

L’estudi ha analitzat el desenvolupament de 174 ciutats d’acord a 101 indicadors diferents. Europa compta amb el major nombre de punts intel·ligents i sostenibles amb un total de 27 entre els 50 primers. Per la seva banda, Estats Units en té 14; Àsia, cinc; i Oceania, quatre.