El sector TIC crea 14.700 llocs de feina en plena pandèmia

L’ocupació en l’àmbit tecnològic creix un 12,8% respecte del 2019 i situa la indústria com a motor de l’economia

Categories:

Aida Corón

imatge L'ocupació de les TIC a Catalunya supera la de sectors estratègics com l'automoció
imatge L'ocupació de les TIC a Catalunya supera la de sectors estratègics com l'automoció | CC0

El sector tecnològic torna a posicionar-se com a motor d’ocupació a Catalunya. Segons l’informe Digital Talent Overview 2021 elaborat per la Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya en el marc de la iniciativa Barcelona Digital Talent, ha generat 14.700 nous llocs de treball el 2020, un 12,8% més respecte l’últim trimestre de 2019. L’àmbit ja ha assolit els 129.000 empleats i mostra una tendència positiva que contrasta amb la caiguda del 3,1% que ha registrat la creació d’ofertes laborals de la indústria a l’economia espanyola.

El pes creixent del sector digital s’ha registrat a tota Europa, on el nombre d’especialistes en la temàtica va créixer un 40% entre el 2011 i el 2019. La dada se situa molt per sobre de la capacitat de generació d’ocupació del conjunt de sectors econòmics, que es troba en el 6,9%.

Els professionals TIC a Catalunya representen el 4% de la força laboral, en línia amb el 3,9% de mitjana europea. Finlàndia, amb un 7,2%, Suècia, amb un 6,8%, i Estònia, amb un 5,7%, són els països amb més professionals en l’àrea. En el cas d’Espanya, la massa de treballadors tecnològics representa el 3,2% del total.

Barcelona com a pol d’atracció

La capital catalana congrega el 95% dels treballadors TIC amb un total de 88.000 persones. A finals del 2020, segons recull l’informe, la demarcació comptava també amb el 97% de les ofertes de feina en l’àmbit.

Durant l’any anterior, Barcelona va generar 6.700 nous llocs de treball amb un increment trimestral mitjà de 4.000 posicions. En termes anuals, el creixement se situa en el 9%. Les dades s’aproximen als bons resultats de la indústria tecnològica al llarg del 2018, però registren una caiguda del 15% en la generació de vacants respecte el 2019 a causa de la pandèmia. Tot i això, en plena crisi de la covid-19, el sector digital ha mostrat més vitalitat a l’economia, on han caigut un 43% les ofertes de feina. Així, el 18,9% de les vacants durant l’any anterior van ser per a posicions digitals, mentre que el 2019 era del 10%.

El 18,9% de les ofertes laborals del 2020 a Barcelona van ser per a posicions tecnològiques i digitals

La posició de desenvolupador web i aplicacions mòbils torna a ser la més demandada amb 7.000 vacants el 2020, seguida de la de disseny d’UX/UI i de consultoria de CERM i ERP. Les quatre disciplines apleguen 61.000 treballadors, representen el 73% del talent tecnològic a Barcelona i generen el 60% de la demanda. A la banda contrària de la llista hi ha l’oferta d’especialistes en ciberseguretat, metodologies de desenvolupament agile, internet de les coses, blockchain i visió per computació, les quals presenten més escassetat de talent disponible per a les vacants.

La bretxa de gènere, deures pendents

El 29% dels professionals que conformen el sector TIC a Barcelona són dones. Malgrat que la dada encara es troba lluny de la paritat, l’estudi destaca que ha crescut 2,5 punts en comparació amb el 2019 i que la mitjana es troba per sobre del 19,5% d’Europa.

Bulgària és el país amb més talent femení en el sector (28,2%), mentre que Grècia i Romania ocupen la segona i tercera posició amb el 26,5% i el 26,2%. Grècia destaca per ser la zona que ha registrat un major creixement en 10 anys: 7,5 punts, millorant la mitjana de l’1,5 punts d’Europa. Espanya compta amb un 19,8% de dones en posicions digitals.

El 29% de professionals TIC a Barcelona són dones, per sobre del 19,5% de la mitjana europea

La proporció de dones que treballen en posicions digitals a Barcelona és del 29%, dada que suposa un increment de 2,5 punts respecte la del 2019. Tot i això, l’indicador mostra un ampli marge de millora i demostra que la bretxa de gènere continua sent un dels grans reptes del sector.  

El disseny d’UX/IU és l’àrea amb més dones, on ocupen el 43% de les posicions. En la gestió de productes digitals representen el 40% de la força laboral, i en la ciència de dades, el 39%.

Atraure el millor talent internacional

El 49% dels professionals tecnològics a Europa té interès a desenvolupar la seva carrera professional en un país diferent, tal com conclou l’informe. Els països més desitjats per treballar-hi són el Canadà, els Estats Units i Austràlia, mentre que les ciutats preferides són Londres, Amsterdam i Dubai. La principal motivació dels treballadors del nord d’Europa és ampliar l’experiència personal, mentre que al sud d’Europa predomina la recerca d’oportunitats de carrera i, entre els països de l’Est, la millora de perspectives salarials.

Barcelona es troba en la novena posició de ciutats favorites i és l’única de l’Estat espanyol en la llista de les 10 primeres a escala mundial. El 29,27% dels professionals que treballen a la capital catalana provenen d’altres indrets, principalment de Londres i Madrid, que exporten el 20% d’aquest talent internacional. Durant el 2020, la ciutat comtal va importar 1.733 empleats, molt per sota dels 4.083 especialistes que van arribar al territori el 2019.

Barcelona és la novena ciutat preferida pel talent estranger, que té una tercera part de treballadors provinent d'altres indrets del món

Pel que fa als sous, la mitjana de Barcelona és de 37.692 euros. La dada millora aproximadament en 1.000 euros si es compara amb la del 2019 i supera en 7.000 euros el salari mig brut del conjunt de professionals de la ciutat (30.807 euros). El sou barceloní és equiparable al que s’ofereix a París o Amsterdam, però s’allunya dels 69.330 euros de Londres.

Més interès per les formacions tecnològiques i digitals

El 2020 es van titular 1.735 estudiants a les universitats catalanes, un 5% més que el 2019, i la Formació Professional va preparar 2.700 alumnes, un 20,5% més. Aquestes van ser les dues principals fonts de generació de talent, però tenen encara per davant el repte d’atraure més dones, que sumen el 7% de les matriculacions.

Els Estats Units, Rússia i Suïssa lideren l’excel·lència acadèmica a escala mundial, mentre que a Europa els centres de referència són les universitats d’Oxford i Cambridge, al Regne Unit. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és la primera a l’Estat espanyol i l’única dins d’aquestes fronteres que entra en el rànquing de les 10 millors d’Europa.

Els fons Next Generation com a accelerador del sector

En la presentació de l’estudi, el director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent, Jordi Arrufí, ha situat els fons Next Generation com a eina per impulsar la indústria. Alemanya és el país que més finançament de l’ajuda europea destinarà a les TIC, un 50%, per avant del 30% que hi aportarà Espanya i del 27%, en el cas d’Itàlia.

Com a previsions del 2021, Arrufí ha assegurat que se superaran els bons resultats registrats durant el 2020: “En els sis primers mesos s’han generat 19.700 ofertes de treball digitals. Pràcticament s’ha generat el mateix volum respecte del total de l’any anterior”.