Vols amb drons i models en 3D per analitzar l’estat de les xemeneies

L’Ajuntament de Terrassa aplica la tecnologia per fer registres a partir de l’anàlisi de les estructures i obtenir detalls topogràfics

Categories:

ACN

La xemeneia Roca i Pous de Terrassa, captada per un dron en l'anàlisi de la seva estructura
La xemeneia Roca i Pous de Terrassa, captada per un dron en l'anàlisi de la seva estructura | Ajuntament de Terrassa

L'Ajuntament de Terrassa ha començat aquesta setmana els treballs per analitzar l'estat de les xemeneies de la ciutat i crear-ne un registre. Ho fa utilitzant drons, que sobrevolen les estructures i permeten obtenir-ne informació topogràfica en 3D. L'operació ha començat amb tres xemeneies de les quinze que hi ha de titularitat municipal a la ciutat, i permetrà determinar si existeixen evidències de deteriorament, així com tenir informació de cara a futures actuacions. L'ús de drons permet reduir el temps d'observació, així com estalviar costos en no necessitar aixecar una bastida o una grua, però també aporta un plus de seguretat per als responsables de fer l'observació de les estructures.

“El dron fa captures d'imatges, i a partir d'aquí es fa un solapament i es crea un model en tres dimensions que passa a un núvol de punts que defineix la geometria amb molta precisió", explica Marc Sanllehí, responsable d'Altiplà. A partir d'aquesta precisió, que és mil·limètrica, s'ofereix un model de l'estructura que té múltiples aplicacions. "De cara a qualsevol projecte de reforma o rehabilitació tenim una geometria molt precisa, i podem estudiar possibles patologies, esquerdes o problemes que puguin aparèixer a la xemeneia", apunta.

Un sistema més eficient

El sistema utilitzat permet invertir només dues hores en la captació de les imatges, temps en què cal establir un perímetre de seguretat al voltant de l'aparell i disposar de l'autorització del Ministeri d'Interior per poder fer vols en casc urbà. "És un sistema més segur, menys contaminant i efectiu, però també més econòmic", destaca el regidor de Manteniment Urbà, Raúl Ibáñez.

L'Ajuntament espera poder seguir analitzant la resta de les xemeneies que depenen del consistori, i que de la mateixa manera altres administracions o titulars particulars facin el mateix amb la resta d'aquests elements, ara convertits en testimonis del passat industrial de Terrassa.

Etiquetes