La intel·ligència artificial davant la desinformació: tecnologia de la imatge i projecte IVERES

Col·legi de Periodistes de Catalunya

Rambla de Catalunya, 10

Barcelona

Conferències

Més info:

www.periodistes.cat/actualitat/noticies/la-intelligencia-artificial-davant-la-desinformacio-tecnologia-de-la-imatge-i

La intel·ligència artificial (IA) està transformant el periodisme d'una manera molt ràpida, des de la creació de contingut a la distribució i anàlisi. Les redaccions d'arreu del món confien cada vegada més en eines i aplicacions d'IA per generar històries, filtrar dades o connectar amb les audiències. Una de les seves aplicacions principals és l'automatització de notícies.

Alhora la intel·ligència artificial té el potencial d'incrementar i combatre el problema de la desinformació en l'era digital. D'una banda, els bots i la tecnologia deepfake poden difondre informació falsa a una escala i velocitat estratosfèrica. Els bots poden amplificar certs missatges a les xarxes socials mentre que les deepfakes es poden utilitzar per crear àudios o vídeos convincents, però falsos.

D'altra banda, la IA també pot detectar i combatre la desinformació. Els algorismes poden analitzar grans quantitats de dades per identificar patrons i anomalies que poden indicar informació falsa. El processament del llenguatge natural (NLP) pot ser utilitzar per analitzar textos en cerca de signes de manipulació.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el projecte IVERES coorganitzen la jornada "La intel·ligència artificial davant la desinformació el pròxim dilluns 20 de març, a les 11.00 h, a la seu de Barcelona del Col·legi. L'acte se centrarà en l'estat actual de la desinformació, l'ús de les tecnologies contra la desinformació i la presentació del projecte IVERES.

Programa

11:00 h: Presentació
11:05 h: Revisió de l'estat de la qüestió amb Pere Buhigas i Montserrat Rigall (RTVE). La desinformació a escala nacional i internacional
11:40 h: Ús de tecnologies contra la desinformació. La manipulació d'imatges i detecció de notícies falses, amb Francesc Tarrés (UPC)
12:10 h: El projecte IVERES, amb Pere Vila (RTVE) i Santiago Tejedor (UAB)