I Curs Internacional d'Educació Digital Democràtica i Open Edtech

En línia

Formació

Més info:

curs.digitalitzacio-democratica.xnet-x.net/

Davant el desembarcament massiu de les Big Tech en el sistema educatiu, el 2019 Xnet i un grup de famílies van crear un Pla de Digitalització Democràtica de l’Educació amb els drets digitals i l’emprenedoria distribuïda com a punt de partida. El desembarcament de les grans empreses tecnològiques implicava, entre altres fets, la pèrdua de la sobirania de dades i de l’autonomia tecnològica de la comunitat educativa.

El Pla de Digitalització Democràtica de l’Educació incloïa, entre altres coses, el desenvolupament d’una infraestructura educativa digital àgil partint de codi auditable àmpliament consolidat i robust. L’eina, que es diu Digital Democràtic, té un pilot que ja funciona a diversos centres educatius de Barcelona i està creixent molt ràpidament.

L’esdeveniment forma part del Pla de Digitalització Democràtica de l’Educació i té com a objectiu, en primer lloc, analitzar com s’està abordant el món digital en l’educació des de diversos punts de vista i, en segon lloc, proposar solucions correctives concretes, algunes de les quals es posaran en marxa en viu i en directe.

La necessitat d’organitzar el I Curs Internacional d’Educació Digital Democràtica i Open EdTech parteix d’aquesta innovadora experimentació de camp, molt concreta i real, que ha posat de relleu l’absència d’un espai de referència de formació i reflexió per a la comunitat educativa i la ciutadania en general que abordi els reptes actuals de com s’ensenya la cultura digital des d’una perspectiva innovadora, però alhora democràtica, integral i crítica, que superi l’enfoc reduccionista del món digital com una qüestió tècnica instrumental.

L’objectiu final és la innovació de les formes i els continguts de l’educació digital, allunyant-la de la tecnofòbia, del tecnodeterminisme o del reduccionisme instrumental, tot apropant-la cap a una educació integral sobre la cultura digital: des de com digitalitzar l’ensenyament fins a com explicar en l’àmbit educatiu què són el món i la cultura digitals, no pas com un fet anecdòtic i funcional sinó com la qüestió crucial i transversal més pròpia dels nostres temps.

Podeu consultar el programa aquí.